Wołowina duszona w miodzie z sosem czosnkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5063
Wołowina duszona w miodzie z sosem czosnkowym
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 150 pitnego miodu czwórniak korzenny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 czerwona sałata strzępiasta
  • sól
  • pieprz
  • Na sos czosnkowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mięso oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Wołowinę pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone mięso, oprószyć je pieprzem, solą, oregano, sezamem i przyrumienić. Wlać do tego miód pitny, dodać musztardę, po czym całość wymieszać i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do sałaty na talerzu.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać cukier, szczyptę soli, dodać majonez i wlać jogurt. Dokładnie wymieszać, przełożyć do malej miseczki i podawać na jednym talerzu.

Komentarze (1)

czy ktoś próbował zamiast miodu pitnego dodać zwykły bezalkoholowy miód? Może z czymś zmieszać?

Podobne przepisy

Więcej przepisów