Wołowina duszona w miodzie z sosem czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5063
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 150 pitnego miodu czwórniak korzenny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 czerwona sałata strzępiasta
- sól
- pieprz
- Na sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mięso oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Wołowinę pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone mięso, oprószyć je pieprzem, solą, oregano, sezamem i przyrumienić. Wlać do tego miód pitny, dodać musztardę, po czym całość wymieszać i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do sałaty na talerzu.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać cukier, szczyptę soli, dodać majonez i wlać jogurt. Dokładnie wymieszać, przełożyć do malej miseczki i podawać na jednym talerzu.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać cukier, szczyptę soli, dodać majonez i wlać jogurt. Dokładnie wymieszać, przełożyć do malej miseczki i podawać na jednym talerzu.
Komentarze (1)
czy ktoś próbował zamiast miodu pitnego dodać zwykły bezalkoholowy miód? Może z czymś zmieszać?