Kremowa zupa jarzynowa z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1701
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g miąższu z zielonej cukinii
- 6 ziemniaków
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 mały seler
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pieczarki obrać z błon i pokroić w cienkie plastry. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej wraz z obranym ze skóry selerem. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z masłem w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew oraz pieczarki, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone ziemniaki, starty seler, cukinię i kukurydzę. Całość zalać bulionem warzywnym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wlać do tego śmietanę, wszystko wymieszać i zagotować. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać mieloną, czerwoną papryką.
Komentarze (0)