Kremowa zupa jarzynowa z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1505
Kremowa zupa jarzynowa z pieczarkami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g miąższu z zielonej cukinii
  • 6 ziemniaków
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały seler
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pieczarki obrać z błon i pokroić w cienkie plastry. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej wraz z obranym ze skóry selerem. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z masłem w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew oraz pieczarki, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone ziemniaki, starty seler, cukinię i kukurydzę. Całość zalać bulionem warzywnym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wlać do tego śmietanę, wszystko wymieszać i zagotować. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać mieloną, czerwoną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów