Zupa groszkowa z tofu i curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2059
Zupa groszkowa z tofu i curry
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 30 g tofu
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól

Opis przygotowania:

Groszek zielony umyć i pozbawić końcówek. Tofu pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać curry, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego mleko kokosowe i zagotować, po czym wrzucić do tego zielony groszek z łupiną oraz pokrojone tofu. Całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów