Roladki ryżowe z tortillą i keczupem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2118
Roladki ryżowe z tortillą i keczupem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml łagodnego keczupu
  • 6 placków tortilli
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż utłuc tłuczkiem. Następnie placki tortilli namoczyć z jednej strony letnią wodą, po czym dodać do tego utłuczony ryż i całość zawinąć w rulony. Całe rulony pokroić na równe części, po czym spiąć je małymi wykałaczkami. Keczup przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego pokrojone roladki. Wszystko wymieszać, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów