Roladki ryżowe z tortillą i keczupem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2329
Składniki:
- 200 ml łagodnego keczupu
- 6 placków tortilli
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż utłuc tłuczkiem. Następnie placki tortilli namoczyć z jednej strony letnią wodą, po czym dodać do tego utłuczony ryż i całość zawinąć w rulony. Całe rulony pokroić na równe części, po czym spiąć je małymi wykałaczkami. Keczup przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i dodać do tego pokrojone roladki. Wszystko wymieszać, smażyć przez 30 sekund na małym ogniu, potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.
Komentarze (0)