Królik w sosie grzybowo-pietruszkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2666
Składniki:
- 900 g mięsa z królika
- 15 g suszonych prawdziwków
- 4 łyżki oleju
- 3 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego jałowca
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso z królika, grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mięso wraz z grzybami przełożyć do rondla. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w rondlu. Całość oprószyć mielonym jałowcem, zalać czerwonym winem i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć składniki z lodówki, mięso wyciągnąć z zalewy, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Zrumienione ponownie zalać zalewą z grzybami i gotować do miękkości na średnim ogniu. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i smażyć przez 40
sekund na średnim ogniu. Potem połączyć z gotowanymi składnikami, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
sekund na średnim ogniu. Potem połączyć z gotowanymi składnikami, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)