Zapiekanka grzybowo-pomidorowa

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 955
Zapiekanka grzybowo-pomidorowa
fot. Rawpixel (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g startego sera Gruyère
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 grzybów shitake
  • 100 ml mleka 2%
  • 100 g startego parmezanu
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Pieczarki pozbawić błony i razem z grzybami shitake pokroić je w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone pieczarki i grzyby shitake. Grzyby doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem oraz majerankiem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je z mlekiem oraz śmietaną. Wsypać do tego starty ser Gruyère, gałkę muszkatołową, szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać, po czym przelać do grzybów w naczyniu. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, a wszystko posypać startym parmezanem. Całość doprawić do smaku przyprawami, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się serów. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów