Zupa z batatów, salami i curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3073
Składniki:
- 20 g kiełbasy salami
- 5 batatów
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki curry
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 czerwona papryka chili
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatolowej
- natka jarmużu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bataty oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Łodygi selera pokroić na kawałki. Kiełbasę salami pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone bataty, marchew, paprykę (część papryki pozostawić do posypania potrawy) oraz salami. Wszystko posypać curry i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem całość zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia i zmiksować. Zmiksowana przelać na talerz, po czym posypać pozostawioną papryka oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Tuż przed podaniem zupę udekorować natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)