Zupa grzybowa z selerem i morelami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2010
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 25 g grzybów enoki
- 4 małe dymki
- 1 seler
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki suszonych moreli
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Seler oraz grzyby dokładnie umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Dymkę obrać ze skóry i w całości dodać do selera w rondlu. Grzyby dokładnie oczyścić i pozbawić końcówek. Morele suszone sparzyć wrząca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do składników w rondlu. Całość zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym i gotować do miękkości selera. Kiedy seler zmięknie, dodać do tego grzyby i gotować razem przez 3,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)