Zupa grzybowa z selerem i morelami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2010
Zupa grzybowa z selerem i morelami
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 25 g grzybów enoki
  • 4 małe dymki
  • 1 seler
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonych moreli
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Seler oraz grzyby dokładnie umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Dymkę obrać ze skóry i w całości dodać do selera w rondlu. Grzyby dokładnie oczyścić i pozbawić końcówek. Morele suszone sparzyć wrząca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do składników w rondlu. Całość zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym i gotować do miękkości selera. Kiedy seler zmięknie, dodać do tego grzyby i gotować razem przez 3,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów