Kremowa zupa grzybowa z sucharkami
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2867
Składniki:
- 30 g kurek
- 4 pieczarki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 sucharki delikatesowe
- 1 l buliony warzywnego z kostki
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2 %
- 1 dymka
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby dokładnie umyć i osączyć z wody. Kurki z pieczarkami dokładnie oczyścić i pokroić w drobna kostkę. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone grzyby i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Potem wlać do tego mleko, bulion warzywny, po czym całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Gotową zupę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz pokruszonymi na kawałki sucharkami.
Komentarze (0)