Kremowa zupa grzybowa z sucharkami

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2867
Kremowa zupa grzybowa z sucharkami
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g kurek
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 sucharki delikatesowe
  • 1 l buliony warzywnego z kostki
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2 %
  • 1 dymka
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby dokładnie umyć i osączyć z wody. Kurki z pieczarkami dokładnie oczyścić i pokroić w drobna kostkę. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone grzyby i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Potem wlać do tego mleko, bulion warzywny, po czym całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Gotową zupę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz pokruszonymi na kawałki sucharkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów