Zupa grzybowa z jajkami i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2383
Zupa grzybowa z jajkami i makaronem
fot. chidorian / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody na zupę
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 15 g pieczarek
  • 15 g grzybów shitake
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oraz grzyby shitake dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Masło stopić w rondlu, następnie dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić, po czym wrzucić pokrojone pieczarki i grzyby shitake. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać 600 ml wody, dodać pokrojoną wcześniej marchew i gotować do miękkości warzyw. Potem wlać do tego śmietanę, całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany makaron. Zupę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną papryką. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów