Zupa grzybowa z jajkami i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2383
Składniki:
- 600 ml wody na zupę
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 15 g pieczarek
- 15 g grzybów shitake
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oraz grzyby shitake dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Masło stopić w rondlu, następnie dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić, po czym wrzucić pokrojone pieczarki i grzyby shitake. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać 600 ml wody, dodać pokrojoną wcześniej marchew i gotować do miękkości warzyw. Potem wlać do tego śmietanę, całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany makaron. Zupę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną papryką. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy.
Komentarze (0)