Naleśniki z ciecierzycą i pastą sezamową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3728
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 2 ogórki korniszony
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki pasty sezamowej tahini
- sól
- Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ciecierzycę osączyć z zalewy i drobno rozetrzeć. Roztartą przełożyć do blendera. Dodać do tego pastę sezamową, garam masala, szczyptę soli, oliwę oraz sok z limonki i całość zmiksować na jednolitą masę. Ogórki korniszony pokroić w plastry. Paprykę czerwoną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w słomkę.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać mleko sojowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i wlać ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć wymieszane składniki z blendera. Całość zawinąć w rulony i pokroić na kawałki. Na koniec posypać pokrojoną papryką i korniszonami.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać mleko sojowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i wlać ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć wymieszane składniki z blendera. Całość zawinąć w rulony i pokroić na kawałki. Na koniec posypać pokrojoną papryką i korniszonami.
Komentarze (0)