Naleśniki z ciecierzycą i pastą sezamową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3728
Naleśniki z ciecierzycą i pastą sezamową
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 2 ogórki korniszony
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pasty sezamowej tahini
  • sól
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ciecierzycę osączyć z zalewy i drobno rozetrzeć. Roztartą przełożyć do blendera. Dodać do tego pastę sezamową, garam masala, szczyptę soli, oliwę oraz sok z limonki i całość zmiksować na jednolitą masę. Ogórki korniszony pokroić w plastry. Paprykę czerwoną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w słomkę.

Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać ze szczyptą soli, wbić jajko, wlać mleko sojowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i wlać ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć wymieszane składniki z blendera. Całość zawinąć w rulony i pokroić na kawałki. Na koniec posypać pokrojoną papryką i korniszonami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów