Rogaliki z bitą śmietaną
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4041
Składniki:
- 360 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki cieplej wody
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować ciepłą wodą. Następnie z namoczonego ciasta wyciąć równe trójkąty o długości podstawy do 8 cm i zawinąć na odpowiednie foremki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, oraz foremek i przestudzić. Śmietanę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na sztywną pianę, przełożyć ją do upieczonego ciasta i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu polać całość.
Komentarze (0)