Bułki musli

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3708
Bułki musli
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 150 ml wrzącej wody
  • 120 g płatków owsianych
  • 50 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 50 g suszonych moreli
  • 20 g ciepłego miodu
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g tłuczonych pistacji
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól, płatki owsiane, sparzone i pokrojone drobno owoc, ciepły miód, tłuczone pistacje, orzechy laskowe, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wysmarować oliwą z oliwek i odstawić w cieple miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować ręcznie okrągłe bułeczki. Wysmarować je białkiem, posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów