Bułki musli
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3708
Składniki:
- 400 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 ml wrzącej wody
- 120 g płatków owsianych
- 50 g tłuczonych orzechów laskowych
- 50 g suszonych moreli
- 20 g ciepłego miodu
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g tłuczonych pistacji
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól, płatki owsiane, sparzone i pokrojone drobno owoc, ciepły miód, tłuczone pistacje, orzechy laskowe, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wysmarować oliwą z oliwek i odstawić w cieple miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować ręcznie okrągłe bułeczki. Wysmarować je białkiem, posypać sezamem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)