Kielich z warzywami i jajecznicą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1968
Składniki:
- 250 g ciasta filo
- 4 jajka
- 2 dojrzale awokado
- 2 pomidory
- 1 główka czerwonej sałaty
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ciasto filo pokroić w prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm, wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i póki jest jeszcze gorące, ułożyć w tzw. "kielich". Pomidory pokroić w ćwiartki i wyłożyć na dno upieczonego wcześniej ciasta. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobna kostkę. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojone wcześniej awokado, pokrojony szczypiorek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego roztrzepane jajka, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do ścięcia się jaj. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i przełożyć na pomidory z ciastem.
Komentarze (0)