Kielich z warzywami i jajecznicą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1706
Kielich z warzywami i jajecznicą
fot. Dana Moos / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g ciasta filo
  • 4 jajka
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 pomidory
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Ciasto filo pokroić w prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm, wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i póki jest jeszcze gorące, ułożyć w tzw. "kielich". Pomidory pokroić w ćwiartki i wyłożyć na dno upieczonego wcześniej ciasta. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobna kostkę. Jajka wbić do kubka i roztrzepać je widelcem. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojone wcześniej awokado, pokrojony szczypiorek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego roztrzepane jajka, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do ścięcia się jaj. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i przełożyć na pomidory z ciastem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów