Zupa grzybowa z makaronem i kiełkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2272
Zupa grzybowa z makaronem i kiełkami
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 6 grzybów shitake
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Grzyby shitake umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzyby, suszone płatki chili i wsypać mielony imbir. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego bulion warzywny, sos ostrygowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do makaronu. Całość posypać sparzonymi kiełkami fasoli mung, czarnym sezamem oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów