Zupa grzybowa z makaronem i kiełkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2272
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 6 grzybów shitake
- 5 g kiełków fasoli mung
- 3 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Grzyby shitake umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzyby, suszone płatki chili i wsypać mielony imbir. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego bulion warzywny, sos ostrygowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do makaronu. Całość posypać sparzonymi kiełkami fasoli mung, czarnym sezamem oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)