Zupa grzybowa z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3257
Zupa grzybowa z ryżem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g grzybów shitake
  • 25 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Grzyby shitake oraz pieczarki umyć, dokładnie oczyścić z błony i pokroić je na małe kawałki. Masło stopić w rondlu i dodać do niego obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę szalotki. Zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i całość zalać stopniowo bulionem warzywnym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz z ryżem, polać śmietaną i posypać tartą gałka muszkatołową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów