Zupa grzybowa z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3257
Składniki:
- 25 g grzybów shitake
- 25 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 łyżki śmietany 32%
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do miski. Grzyby shitake oraz pieczarki umyć, dokładnie oczyścić z błony i pokroić je na małe kawałki. Masło stopić w rondlu i dodać do niego obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę szalotki. Zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i całość zalać stopniowo bulionem warzywnym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz z ryżem, polać śmietaną i posypać tartą gałka muszkatołową.
Komentarze (0)