Tofu ze spaghetti i pesto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 10834
Tofu ze spaghetti i pesto
fot. jeffgunn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g jedwabistego tofu
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 bagietka
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Tofu pokroić w kostkę. Bazylię dokładnie umyć i osączyć z wody. Makaron zalać bulionem warzywnym, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, wsypać mieloną paprykę chili oraz curry, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i zrumienić. Zrumienione tofu wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerz.

Przygotować pesto: oliwę z oliwek przelać do moździerza. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno bazylię oraz obrany ze skóry czosnek. Składniki dokładnie rozetrzeć tłuczkiem, po czym doprawić do smaku, szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dodać do całości.

Gotową potrawę podawać z bagietką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów