Tofu ze spaghetti i pesto
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 10834
Składniki:
- 200 g jedwabistego tofu
- 30 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 bagietka
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Tofu pokroić w kostkę. Bazylię dokładnie umyć i osączyć z wody. Makaron zalać bulionem warzywnym, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, wsypać mieloną paprykę chili oraz curry, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i zrumienić. Zrumienione tofu wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerz.
Przygotować pesto: oliwę z oliwek przelać do moździerza. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno bazylię oraz obrany ze skóry czosnek. Składniki dokładnie rozetrzeć tłuczkiem, po czym doprawić do smaku, szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dodać do całości.
Gotową potrawę podawać z bagietką.
Przygotować pesto: oliwę z oliwek przelać do moździerza. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno bazylię oraz obrany ze skóry czosnek. Składniki dokładnie rozetrzeć tłuczkiem, po czym doprawić do smaku, szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dodać do całości.
Gotową potrawę podawać z bagietką.
Komentarze (0)