Ciasto filo z kremem i malinami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 733
Ciasto filo z kremem i malinami
fot. stockfilmstudio (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ciasta filo
  • 250 g malin
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • świeża mięta
  • Krem:
  • 200 g masła
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka 2%

Opis przygotowania:

Maliny umyć i odsączyć z wody. Ciasto filo pokroić w kwadraty o wymiarach 10x10 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: do rondla wlać 1,5 szklanki mleka, dodać do tego masło, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do kubka wlać pozostałe mleko, wsypać do niego budyń waniliowy, wymieszać, po czym przelać do gotowanych wcześniej składników. Całość wymieszać i kiedy zacznie gęstnieć ściągnąć z ognia i przelać na upieczone ciasto filo.

Dodać do tego maliny, posypać mielonym cynamonem, skropić sokiem malinowym i udekorować świeżą mięta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów