Zupa grzybowa z enoki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3409
Składniki:
- 20 g grzybów enoki
- 4 ziemniaki
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 0.5 łyżki śmietany 12%
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Grzyby enoki dokładnie oczyścić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew i całość zalać 600 ml wody. Składniki doprawić do smaku pierzem oraz solą, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego śmietanę, ponownie wymieszać i dodać grzyby enoki. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać tartą gałką muszkatołową oraz pokrojoną natka zielonej kolendry.
Komentarze (0)