Zupa grzybowa z enoki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3409
Zupa grzybowa z enoki
fot. ssour / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g grzybów enoki
  • 4 ziemniaki
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 0.5 łyżki śmietany 12%
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Grzyby enoki dokładnie oczyścić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew i całość zalać 600 ml wody. Składniki doprawić do smaku pierzem oraz solą, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego śmietanę, ponownie wymieszać i dodać grzyby enoki. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać tartą gałką muszkatołową oraz pokrojoną natka zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów