Zupa grzybowa z różnych grzybów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1414
Zupa grzybowa z różnych grzybów
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g świeżych pieczarek
  • 20 g świeżych kurek
  • 10 g suszonych podgrzybków
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 2 marchewki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 mały por
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew, korzeń pietruszki oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić na małe kawałki. Pokrojone warzywa przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, po czym dodać do nich liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Grzyby świeże dokładnie umyć i osączyć z wody. Kurki z pieczarkami dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Suszone podgrzybki opłukać pod bieżącą wodą, zalać je wrzącą wodą i moczyć przez 15 minut. Po namoczeniu zagotować je w wodzie, w której się moczyły, następnie odcedzić i pokroić na małe kawałki. Wodę z gotowanych podgrzybków przelać do gotowanych warzyw. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki, kurki oraz ugotowane suszone podgrzybki. Wszystkie grzyby doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do gotowanych warzyw w rondlu. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlać do tego śmietanę oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową potrawę podawać z żytnim chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów