Pho (zupa)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1882
Pho (zupa)
fot. Dagobert29 / Wikimedia Commons / domena publiczna

Składniki:

  • Na zupę:
  • 300 g łopatki wołowej
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na dodatek do zupy:
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • garść świeżej mięty
  • garść natki zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa, miętę, mięso oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody.

Przygotować zupę: makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje mięso oraz piersi z kurczaka. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Imbir obrać ze skóry, pokroić w drobną słomkę i dodać do składników wraz z obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry dymką oraz pokrojoną marchwią. Całość zalać 1 l wody i gotować do miękkości składników. Ugotowane doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem trzcinowym, po czym wymieszać i przelać na makaron w misce. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Przygotować dodatek do zupy: miętę, natkę zielonej pietruszki oraz kiełki fasoli mung przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie wszystko zalać sosem rybnym oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na mniejszy talerzyk.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów