Pho (zupa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2109
Składniki:
- Na zupę:
- 300 g łopatki wołowej
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 dymki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na dodatek do zupy:
- 5 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka soku z limonki
- garść świeżej mięty
- garść natki zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa, miętę, mięso oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody.
Przygotować zupę: makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje mięso oraz piersi z kurczaka. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Imbir obrać ze skóry, pokroić w drobną słomkę i dodać do składników wraz z obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry dymką oraz pokrojoną marchwią. Całość zalać 1 l wody i gotować do miękkości składników. Ugotowane doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem trzcinowym, po czym wymieszać i przelać na makaron w misce. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować dodatek do zupy: miętę, natkę zielonej pietruszki oraz kiełki fasoli mung przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie wszystko zalać sosem rybnym oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na mniejszy talerzyk.
Przygotować zupę: makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje mięso oraz piersi z kurczaka. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Imbir obrać ze skóry, pokroić w drobną słomkę i dodać do składników wraz z obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry dymką oraz pokrojoną marchwią. Całość zalać 1 l wody i gotować do miękkości składników. Ugotowane doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem trzcinowym, po czym wymieszać i przelać na makaron w misce. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować dodatek do zupy: miętę, natkę zielonej pietruszki oraz kiełki fasoli mung przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie wszystko zalać sosem rybnym oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na mniejszy talerzyk.
Komentarze (0)