Ciastka jojo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3939
Ciastka jojo
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki proszku custard
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Na krem:
  • 60 g masła
  • 2 łyżki waniliowego kremu do tortów w proszku Dr Oetkera
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodać aromat waniliowy, mąkę i proszek custard. Wszystko razem utrzeć na konsystencję gęstego kremu. Utarte składniki przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Do utartej masy dodać gotowy krem w proszku i razem utrzeć. Utarte składniki nałożyć na przestudzone ciastka i zlepić ze sobą. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać po górnej części ciastek, po czym odstawić do zastygnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów