Ciastka jojo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3939
Składniki:
- Na ciasto:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki proszku custard
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Na krem:
- 60 g masła
- 2 łyżki waniliowego kremu do tortów w proszku Dr Oetkera
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodać aromat waniliowy, mąkę i proszek custard. Wszystko razem utrzeć na konsystencję gęstego kremu. Utarte składniki przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Do utartej masy dodać gotowy krem w proszku i razem utrzeć. Utarte składniki nałożyć na przestudzone ciastka i zlepić ze sobą. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać po górnej części ciastek, po czym odstawić do zastygnięcia.
Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Do utartej masy dodać gotowy krem w proszku i razem utrzeć. Utarte składniki nałożyć na przestudzone ciastka i zlepić ze sobą. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać po górnej części ciastek, po czym odstawić do zastygnięcia.
Komentarze (0)