Meatloaf
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4249
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- natka selera
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso mielone wieprzowo-wołowe przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać i przełożyć do melaksera. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i połączyć z czosnkiem. Następnie piersi z kurczaka pokroić na drobne kawałki, dodać do składników w melakserze i razem zmiksować. Zmiksowane dodać do mielonego mięsa wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Następnie prószyć pieprzem, solą, tymiankiem i mielonym koprem, wbić do tego jajka i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kształt bochenka i przełożyć do aluminiowej tacki od grilla. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec przez 75 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i tacki, podzielić na porcje i podawać z pikantnym keczupem oraz zieloną natką selera.
Komentarze (0)