Meatloaf

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4249
Meatloaf
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • natka selera
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso mielone wieprzowo-wołowe przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać i przełożyć do melaksera. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i połączyć z czosnkiem. Następnie piersi z kurczaka pokroić na drobne kawałki, dodać do składników w melakserze i razem zmiksować. Zmiksowane dodać do mielonego mięsa wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Następnie prószyć pieprzem, solą, tymiankiem i mielonym koprem, wbić do tego jajka i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kształt bochenka i przełożyć do aluminiowej tacki od grilla. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec przez 75 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i tacki, podzielić na porcje i podawać z pikantnym keczupem oraz zieloną natką selera.

Komentarze (0)