Zupa grzybowa z kaszą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5328
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1,5 l wody
- 1 liść laurowy
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 100 g kaszy perłowej
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dobrze umyte grzyby włóż do garnka, zalej 500 ml ciepłej przegotowanej wody i mocz przez 2 godziny. Następnie do grzybów włóż obrane warzywa, wlej resztę wody, dodaj przyprawy, posól i ugotuj wywar. Wywar przecedź, a grzyby pokrój na cienkie paseczki. Odlej 300 ml wywaru i ugotuj na nim kaszę. Gdy kasza będzie miękka, dodaj masło i rozetrzyj ją tak, aby zbielała. Wlej do niej pozostały wywar, wymieszaj, włóż pokrojone grzyby, posól, dopraw śmietaną, podgrzej i od razu podawaj.
Jeżeli lubisz ostrzejszy smak, możesz dodać łyżkę soku cytrynowego. Smacznego!
Jeżeli lubisz ostrzejszy smak, możesz dodać łyżkę soku cytrynowego. Smacznego!
Komentarze (0)