Krem szpinakowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2020
Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 200 ml mleka 3%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonej cebuli wsypać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego mleko i dodać tartą gałkę muszkatołową. Składniki dusić pod przykryciem, do czasu, aż lekko zgęstnieją. Wtedy dodać do tego szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, ponownie doprawić do smaku przyprawami, wymieszać ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)