Krem szpinakowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1802
Krem szpinakowy
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 200 ml mleka 3%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonej cebuli wsypać mąkę, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego mleko i dodać tartą gałkę muszkatołową. Składniki dusić pod przykryciem, do czasu, aż lekko zgęstnieją. Wtedy dodać do tego szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego śmietanę, ponownie doprawić do smaku przyprawami, wymieszać ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów