Fat rascal
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2507
Składniki:
- 124 g masła
- 125 g cukru
- 30 g migdałów
- 25 g rodzynek
- 25 g owoców kandyzowanych
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz owoce kandyzowane sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy wbić jajko, wsypać stopniowo mąkę i dokładnie wyrobić ręcznie na ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać sparzone wcześniej rodzynki, migdały i owoce kandyzowane, po czym wszystko zagnieść ręcznie. Zagniecione składniki rozpłaszczyć na stole, wyciąć szklanką krążki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°Ci i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy wbić jajko, wsypać stopniowo mąkę i dokładnie wyrobić ręcznie na ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać sparzone wcześniej rodzynki, migdały i owoce kandyzowane, po czym wszystko zagnieść ręcznie. Zagniecione składniki rozpłaszczyć na stole, wyciąć szklanką krążki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°Ci i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)