Fat rascal

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2234
Fat rascal
fot. French Tart / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 124 g masła
  • 125 g cukru
  • 30 g migdałów
  • 25 g rodzynek
  • 25 g owoców kandyzowanych
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz owoce kandyzowane sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy wbić jajko, wsypać stopniowo mąkę i dokładnie wyrobić ręcznie na ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać sparzone wcześniej rodzynki, migdały i owoce kandyzowane, po czym wszystko zagnieść ręcznie. Zagniecione składniki rozpłaszczyć na stole, wyciąć szklanką krążki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°Ci i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów