Wołowina w sosie ognistym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2528
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 150 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 ml keczupu pikantnego
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Wołowinę pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Potem dodać mięso i przyrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać keczup, wlać wino, dodać pokrojoną paprykę oraz imbir, wsypać płatki chili i całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przelać na talerz. Potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (1)
Polecam smażenie na oliwie:)