Makaron z warzywami i karambolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2311
Składniki:
- 30 g makaronu pszennego nitki
- 4 marchewki
- 2 owoce karamboli
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka tłuczonych pistacji
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić na kawałki i dodać do ugotowanej marchwi. Owoce karamboli obrać ze skóry, miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie makaron pszenny włożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Wszystko zalać sosem sojowym, posypać świeżą bazylią, tłuczonymi pistacjami oraz sezamem, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)