Spanakopita
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2863
Składniki:
- 40 g sera feta
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki stopionego masła
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 kg szpinaku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 cebula
- 1 opakowanie mrożonego ciasta filo
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić drobno i usunąć łodygi. Do szpinaku dodać pokrojoną natkę pietruszki, zielony koperek i szczypiorek. Oprószyć solą morską oraz pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 2 minuty. Potem dodać do tego pokruszony drobno ser feta i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia. Ciasto filo rozmrozić i wysmarować plastry stopionym masłem. Na wysmarowane plastry ciasta nałożyć smażone warzywa z serem i całość zawinąć. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, włożyć do niego zawinięte ciasto i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)