Ciasto "Tęcza"

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 15334
Ciasto "Tęcza"
fot. Better Than Bacon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 g waniliowego kremu do tortów Dr. Oetkera
  • 10 g czerwonego barwnika spożywczego
  • 10 g żółtego barwnika spożywczego
  • 10 g zielonego barwnika spożywczego
  • 10 g niebieskiego barwnika spożywczego
  • 10 g fioletowego barwnika spożywczego
  • 5 białek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W dużej misce ubić mikserem masło i cukier. Następnie wlewać do tego stopniowo białka oraz ekstrakt waniliowy, nie przestając ubijać. Do ubitych składników dodać wymieszaną mąkę oraz mleko. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie ciasto podzielić na 5 części i każdą przełożyć do innej miski. Do każdej dodać po jednym z barwników spożywczych i wszystkie potem dokładnie wymieszać osobno trzepaczką, aż się dokładnie zabarwią. Na spód formy do pieczenia wyłożyć ciasto z wymieszanym składnikiem czerwonym. Odczekać parę sekund i na środek nakładać porcję z innym kolorem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350 stopni i upiec ciasto. Co jakiś czas sprawdzać patyczkiem, czy się upiekło. Gotowe wyciągnąć z formy i przestudzić. Nałożyć na nie przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu gotowy krem do tortów Dr. Oetkera i pokroić na porcje.

Komentarze (9)

Bardzo podoba mi się ten pomysł można zrobić genialny tort dla dzieci

ojej sama chemia ! barwniki to E i jakiś numer...na pewno nie dla dzieci

"E i jakiś numer" - jesteś głupi(a), czy udajesz? Nie wszystko z "E" jest sztuczne, bardzo duża ilość z tych substancji pochodzi z naturalnych składników. Doucz się.

na pewno potrzeba aż 10 g barwników?
czytałam że 5 g może zabarwić min. 15 kg ciasta

"na pewno potrzeba aż 10g barwników"?
hmm, to zależy. ja dzielę ciasto na części i barwnik dodaje wykałaczką, mieszam - jak kolor jest ok, to zostawiam a jak za słaby - dodaję więcej.

Tyle trzeba dodać co jest podane w skladnikach

jest jakiś czas na pieczenie tego ciasta, czy poprostu sprawdzać co jakiś czas. ?

Czasu nie podaje, bo piekarniki różnie dogrzewają ciasto. Najlepiej sprawdzac patyczkiem, czy jest upieczone

a po co jest czekolada??

Podobne przepisy

Więcej przepisów