Ciasto "Tęcza"
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 15334
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 g waniliowego kremu do tortów Dr. Oetkera
- 10 g czerwonego barwnika spożywczego
- 10 g żółtego barwnika spożywczego
- 10 g zielonego barwnika spożywczego
- 10 g niebieskiego barwnika spożywczego
- 10 g fioletowego barwnika spożywczego
- 5 białek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 2,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W dużej misce ubić mikserem masło i cukier. Następnie wlewać do tego stopniowo białka oraz ekstrakt waniliowy, nie przestając ubijać. Do ubitych składników dodać wymieszaną mąkę oraz mleko. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie ciasto podzielić na 5 części i każdą przełożyć do innej miski. Do każdej dodać po jednym z barwników spożywczych i wszystkie potem dokładnie wymieszać osobno trzepaczką, aż się dokładnie zabarwią. Na spód formy do pieczenia wyłożyć ciasto z wymieszanym składnikiem czerwonym. Odczekać parę sekund i na środek nakładać porcję z innym kolorem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350 stopni i upiec ciasto. Co jakiś czas sprawdzać patyczkiem, czy się upiekło. Gotowe wyciągnąć z formy i przestudzić. Nałożyć na nie przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu gotowy krem do tortów Dr. Oetkera i pokroić na porcje.
Komentarze (9)
Bardzo podoba mi się ten pomysł można zrobić genialny tort dla dzieci
ojej sama chemia ! barwniki to E i jakiś numer...na pewno nie dla dzieci
"E i jakiś numer" - jesteś głupi(a), czy udajesz? Nie wszystko z "E" jest sztuczne, bardzo duża ilość z tych substancji pochodzi z naturalnych składników. Doucz się.
na pewno potrzeba aż 10 g barwników?
czytałam że 5 g może zabarwić min. 15 kg ciasta
"na pewno potrzeba aż 10g barwników"?
hmm, to zależy. ja dzielę ciasto na części i barwnik dodaje wykałaczką, mieszam - jak kolor jest ok, to zostawiam a jak za słaby - dodaję więcej.
Tyle trzeba dodać co jest podane w skladnikach
jest jakiś czas na pieczenie tego ciasta, czy poprostu sprawdzać co jakiś czas. ?
Czasu nie podaje, bo piekarniki różnie dogrzewają ciasto. Najlepiej sprawdzac patyczkiem, czy jest upieczone
a po co jest czekolada??