Beza Pavlova ze śmietaną

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 749
Beza Pavlova ze śmietaną
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Na bezę:
  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki maki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Ponadto:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 owoce kiwi
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C. Białka ubić mikserem w kubku na puszysta pianę. Do drugiego kubka dodać śmietanę kremówkę, wsypać do niej cukier puder, wlać ekstrakt waniliowy, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Do ubitej piany z białek dodać stopniowo zmiksowaną masę ze śmietaną i całość również dokładnie zmiksować. Następnie wszystko przełożyć łyżką na rozgrzaną wcześniej blachę do pieczenia z papierem do pieczenia, spłaszczyć wierzch łopatką, wstawić do piekarnika i piec przez około 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić go lekko i przestudzić pozostawione w nim bezy. Po przestudzeniu wyciągnąć je z piekarnika. Kiwi umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu nałożyć ją na upieczone wcześniej bezy. Na to nałożyć pokrojone kiwi i wszystko przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów