Ziemniaki pieczone z ryżem, serem i szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2406
Składniki:
- 10 g sera żółtego w plastrach
- 10 g wędzonej szynki w plastrach
- 2 duże ziemniaki
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 szklanka ryżu
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć, przekroić na połowy i wydrążyć środki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Szynkę oraz ser żółty podzielić na pół, a następnie jedną połowę ze składników pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu, a drugą pokroić w cienkie, podłużne plastry i pozostawić do nakrycia potrawy. Do składników z ryżem dodać 1 łyżkę łuskanego słonecznika (kolejną łyżkę pozostawić do posypania potrawy) i pokrojone drobno, wydrążone środki ziemniaczane. Potem wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i nadziać nimi wydrążone ziemniaki. Całość nakryć plastrami żółtego sera, szynki, dodać paprykę konserwową i posypać łuskanym słonecznikiem.
Komentarze (0)