Ziemniaki pieczone z ryżem, serem i szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2164
Ziemniaki pieczone z ryżem, serem i szynką
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g sera żółtego w plastrach
  • 10 g wędzonej szynki w plastrach
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka ryżu
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć, przekroić na połowy i wydrążyć środki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Szynkę oraz ser żółty podzielić na pół, a następnie jedną połowę ze składników pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu, a drugą pokroić w cienkie, podłużne plastry i pozostawić do nakrycia potrawy. Do składników z ryżem dodać 1 łyżkę łuskanego słonecznika (kolejną łyżkę pozostawić do posypania potrawy) i pokrojone drobno, wydrążone środki ziemniaczane. Potem wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i nadziać nimi wydrążone ziemniaki. Całość nakryć plastrami żółtego sera, szynki, dodać paprykę konserwową i posypać łuskanym słonecznikiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów