Zupa chlebowa z fasolą i grzybami enoki
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3275
Składniki:
- 20 dag grzybów enoki
- 4 małe chlebki okrągłe lub bułki
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ziemniaki
- 1 puszka czarnej fasoli w zalewie
- 1 mała puszeczka kukurydzy w zalewie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Chlebki przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie wlać do garnka 1 l bulionu warzywnego z kostki, dodać zeszkloną cebule z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie, osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz przecier pomidorowy i całość zagotować. Potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać wydrążone i pokrojone drobno środki chlebów. Doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i kminkiem, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do powstałych otworów. Grzyby enoki opłukać, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i gotować przez 6 minut, po tym czasie odcedzić i dodać do zupy.
Komentarze (0)