Zupa chlebowa z fasolą i grzybami enoki

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3027
Zupa chlebowa z fasolą i grzybami enoki
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 dag grzybów enoki
  • 4 małe chlebki okrągłe lub bułki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 puszka czarnej fasoli w zalewie
  • 1 mała puszeczka kukurydzy w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Chlebki przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie wlać do garnka 1 l bulionu warzywnego z kostki, dodać zeszkloną cebule z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie, osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz przecier pomidorowy i całość zagotować. Potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać wydrążone i pokrojone drobno środki chlebów. Doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i kminkiem, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do powstałych otworów. Grzyby enoki opłukać, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i gotować przez 6 minut, po tym czasie odcedzić i dodać do zupy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów