Zupa grzybowa z boczniaków i kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1879
Zupa grzybowa z boczniaków i kurczaka
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g boczniaków
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 suszone trawy cytrynowe
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 limonka do dekoracji
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Trawę cytrynową, imbir, boczniaki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Boczniaki oczyścić i pokroić na kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu i dodać do niego pokrojony imbir i trawę cytrynową. Smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojone mięso i lekko je przyrumienić. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone boczniaki i gotować przez 5 minut. Po tym czasie do gotowanych składników wlać mleko kokosowe, doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, szczyptą soli i wymieszać. Całość gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów