Zupa grzybowa z boczniaków i kurczaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1879
Składniki:
- 20 g boczniaków
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 suszone trawy cytrynowe
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 limonka do dekoracji
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Trawę cytrynową, imbir, boczniaki oraz mięso umyć i osączyć z wody. Boczniaki oczyścić i pokroić na kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu i dodać do niego pokrojony imbir i trawę cytrynową. Smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojone mięso i lekko je przyrumienić. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone boczniaki i gotować przez 5 minut. Po tym czasie do gotowanych składników wlać mleko kokosowe, doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, szczyptą soli i wymieszać. Całość gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)