Przegrzebki z pieczarkami w maśle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1825
Składniki:
- 250 g masła
- 4 mrożone przegrzebki
- 2 pieczarki
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- garstka kiełków rzodkiewki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w cienkie plastry. Następnie przegrzebki rozmrozić i odciąć od muszli. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni i dodać do tego pokrojone pieczarki. Grzyby smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, a potem dodać do tego przegrzebki, oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i lekko przyrumienić z obu stron. Do smażonych składników dodać pozostałe masło, odczekać do czasu, kiedy się roztopi i wsypać do tego bułkę tartą. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać sparzonymi wcześniej kiełkami rzodkiewki..
Komentarze (0)