Przegrzebki z pieczarkami w maśle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1612
Przegrzebki z pieczarkami w maśle
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g masła
  • 4 mrożone przegrzebki
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • garstka kiełków rzodkiewki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w cienkie plastry. Następnie przegrzebki rozmrozić i odciąć od muszli. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni i dodać do tego pokrojone pieczarki. Grzyby smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, a potem dodać do tego przegrzebki, oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i lekko przyrumienić z obu stron. Do smażonych składników dodać pozostałe masło, odczekać do czasu, kiedy się roztopi i wsypać do tego bułkę tartą. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać sparzonymi wcześniej kiełkami rzodkiewki..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów