Placek śliwkowo-nektarynowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2056
Składniki:
- 40 g śliwek
- 4 nektaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru waniliowego do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
- gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji
- 0,5 kostki masła
Opis przygotowania:
Śliwki oraz nektaryny umyć i osączyć z wody. Następnie śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Nektaryny również pozbawić pestek i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do tego pokrojone drobno masło, śmietanę, wbić jajko, wsypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,7 mm, po czym podsypać cukrem waniliowym i ponownie rozwałkować, aby cukier pokrył w ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć do okrągłej formy, albo tortownicy i nałożyć na nie pokrojone śliwki i nektaryny. Całość oprószyć szczyptą cynamonu i zlepić, zostawiając wolny środek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z formy, przełożyć na talerz i udekorować gałązka rozmarynu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do tego pokrojone drobno masło, śmietanę, wbić jajko, wsypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,7 mm, po czym podsypać cukrem waniliowym i ponownie rozwałkować, aby cukier pokrył w ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć do okrągłej formy, albo tortownicy i nałożyć na nie pokrojone śliwki i nektaryny. Całość oprószyć szczyptą cynamonu i zlepić, zostawiając wolny środek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z formy, przełożyć na talerz i udekorować gałązka rozmarynu.
Komentarze (0)