Placek śliwkowo-nektarynowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2056
Placek śliwkowo-nektarynowy
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g śliwek
  • 4 nektaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
  • gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania:

Śliwki oraz nektaryny umyć i osączyć z wody. Następnie śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Nektaryny również pozbawić pestek i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do tego pokrojone drobno masło, śmietanę, wbić jajko, wsypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,7 mm, po czym podsypać cukrem waniliowym i ponownie rozwałkować, aby cukier pokrył w ciasto. Rozwałkowane ciasto przełożyć do okrągłej formy, albo tortownicy i nałożyć na nie pokrojone śliwki i nektaryny. Całość oprószyć szczyptą cynamonu i zlepić, zostawiając wolny środek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z formy, przełożyć na talerz i udekorować gałązka rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów