Sałatka z boczniaków, buraków i mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2582
Składniki:
- 30 g boczniaków
- 15 g rodzynek
- 15 g orzeszków pinii
- 3 czerwone buraki
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Buraki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych buraczków dodać szpinak, orzeszki pinii i rodzynki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do składników. Boczniaki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i dodać do składników. Miód wymieszać z musztardą i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)