Bułeczki curry

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5789
Bułeczki curry
fot. katorisi (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • Wypełnienie:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i ziemniaki obrać ze skóry.

Przygotować ciasto: drożdże suche zalać ciepłą wodą, wsypać do tego cukier i rozetrzeć łyżeczką. Po roztarciu składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotna ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe, małe kawałki i rozgnieść ręcznie na grubość 6 mm.

Przygotować wypełnienie: obrane wcześniej ziemniaki oraz marchew pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników, dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojoną marchew i ziemniaki. Całość zalać wodą, po czym wsypać do tego bulion w proszku, curry, garam masala, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną, składniki odcedzić na sicie i nałożyć je na rozgniecione wcześniej ciasto. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i uformować z tego małe bułeczki.

Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Przygotowane bułki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów