Bułeczki curry
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5789
Składniki:
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 2 łyżki suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- Wypełnienie:
- 200 ml ciepłej wody
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki curry
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka bulionu w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- Panierka:
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i ziemniaki obrać ze skóry.
Przygotować ciasto: drożdże suche zalać ciepłą wodą, wsypać do tego cukier i rozetrzeć łyżeczką. Po roztarciu składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotna ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe, małe kawałki i rozgnieść ręcznie na grubość 6 mm.
Przygotować wypełnienie: obrane wcześniej ziemniaki oraz marchew pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników, dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojoną marchew i ziemniaki. Całość zalać wodą, po czym wsypać do tego bulion w proszku, curry, garam masala, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną, składniki odcedzić na sicie i nałożyć je na rozgniecione wcześniej ciasto. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i uformować z tego małe bułeczki.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Przygotowane bułki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże suche zalać ciepłą wodą, wsypać do tego cukier i rozetrzeć łyżeczką. Po roztarciu składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotna ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe, małe kawałki i rozgnieść ręcznie na grubość 6 mm.
Przygotować wypełnienie: obrane wcześniej ziemniaki oraz marchew pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników, dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojoną marchew i ziemniaki. Całość zalać wodą, po czym wsypać do tego bulion w proszku, curry, garam masala, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Kiedy zmiękną, składniki odcedzić na sicie i nałożyć je na rozgniecione wcześniej ciasto. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i uformować z tego małe bułeczki.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Przygotowane bułki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)