Kotlety z boczniaków i sera w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1046
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 350 g boczniaków
- 250 g tartego sera gouda
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki ostu balsamicznego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 rzodkiew biała Agata
- 1 mały por
- sól
Opis przygotowania:
Boczniaki, por oraz rzodkiew umyć i osączyć z wody. Boczniaki pokroić drobno do miski. Wsypać do nich tarty ser Gouda, mąkę, wbić jajka, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego kotlety ręcznie i smażyć je na patelni na średnim ogniu na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Bulion warzywny zagotować w rondlu, po czym zalać nim kotlety na talerzu. Rzodkiew obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do całości. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do potrawy. Wszystko skropić octem balsamicznym.
Komentarze (0)