Kotlety z boczniaków i sera w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 858

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 350 g boczniaków
  • 250 g tartego sera gouda
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ostu balsamicznego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 rzodkiew biała Agata
  • 1 mały por
  • sól

Opis przygotowania:

Boczniaki, por oraz rzodkiew umyć i osączyć z wody. Boczniaki pokroić drobno do miski. Wsypać do nich tarty ser Gouda, mąkę, wbić jajka, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego kotlety ręcznie i smażyć je na patelni na średnim ogniu na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Bulion warzywny zagotować w rondlu, po czym zalać nim kotlety na talerzu. Rzodkiew obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do całości. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do potrawy. Wszystko skropić octem balsamicznym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów