Zupa grzybowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3115
Zupa grzybowa
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 dag pieczarek
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • mała marchewka i trochę selera
  • 2 litry rosołu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • 25 dag ugotowanego makaronu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz mielony do smaku

Opis przygotowania:

Grzyby oczyścić, pokroić drobno i podsmażyć na oleju, aż będą rumiane. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Oprószyć wszystko mąką i zamieszać. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do grzybów. Wszystko zalać wywarem warzywnym i gotować do miękkości. W śmietanie rozmącić żółtko, doprawić pieprzem i zalać zupą energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Podawać z makaronem. Posypać drobno posiekaną pietruszką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów