Zupa grzybowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3115
Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 5 łyżek oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- mała marchewka i trochę selera
- 2 litry rosołu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- 25 dag ugotowanego makaronu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz mielony do smaku
Opis przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić drobno i podsmażyć na oleju, aż będą rumiane. Następnie dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Oprószyć wszystko mąką i zamieszać. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do grzybów. Wszystko zalać wywarem warzywnym i gotować do miękkości. W śmietanie rozmącić żółtko, doprawić pieprzem i zalać zupą energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Podawać z makaronem. Posypać drobno posiekaną pietruszką.
Komentarze (0)