Poutine z fasolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2270
Poutine z fasolą
fot. mlinksva / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g białej fasoli w zalewie
  • 4 duże ziemniaki
  • 10 dag parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 rukola
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę i usmażyć frytki na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu, posolić i wyłożyć na talerz. Sałatę oraz rukolę opłukać, osączyć z nadmiaru wody i dodać do frytek. Fasolę osączyć z zalewy. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać fasolę, przecier pomidorowy, doprawić pieprzem oraz solą i wymieszać. Smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, po czym dodać do reszty składników. Całość posypać parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów