Rolada biszkoptowa z kremem kawowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8626
Składniki:
- Na ciasto biszkoptowe:
- 16 g cukru waniliowego
- 15 dag cukru pudru
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- Na krem kawowy:
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki rumu ciemnego
- 1,5 łyżki mielonej kawy Tchibo
Opis przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie do żółtek dodawać powoli obie mąki, cały czas mieszając, po czym dodać do tego ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na nią wymieszane składniki po czym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i odciąć nożem boki od blachy do pieczenia. Po tej czynności całe nakryć wilgotną ściereczką i odwrócić do góry nogami, aby znalazło się na ściereczce. Odwrócone zrolować razem ze ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie odwinąć je i usunąć ściereczkę.
Przygotować krem kawowy: kawę zaparzyć wrzącą wodą w jednej filiżance i przestudzić. Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem pudrem, rumem i przestudzoną kawą bez fusów (wlewać małymi porcjami). Masę wyłożyć na ciasto i przy pomocy ściereczki ponownie całość zrolować. Zrolowane owinąć 1 arkuszem folii spożywczej i włożyć na 40 minut do lodówki.
Przygotować krem kawowy: kawę zaparzyć wrzącą wodą w jednej filiżance i przestudzić. Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem pudrem, rumem i przestudzoną kawą bez fusów (wlewać małymi porcjami). Masę wyłożyć na ciasto i przy pomocy ściereczki ponownie całość zrolować. Zrolowane owinąć 1 arkuszem folii spożywczej i włożyć na 40 minut do lodówki.
Komentarze (0)