Rolada biszkoptowa z kremem kawowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8626
Rolada biszkoptowa z kremem kawowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto biszkoptowe:
  • 16 g cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • Na krem kawowy:
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rumu ciemnego
  • 1,5 łyżki mielonej kawy Tchibo

Opis przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie do żółtek dodawać powoli obie mąki, cały czas mieszając, po czym dodać do tego ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na nią wymieszane składniki po czym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i odciąć nożem boki od blachy do pieczenia. Po tej czynności całe nakryć wilgotną ściereczką i odwrócić do góry nogami, aby znalazło się na ściereczce. Odwrócone zrolować razem ze ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie odwinąć je i usunąć ściereczkę.

Przygotować krem kawowy: kawę zaparzyć wrzącą wodą w jednej filiżance i przestudzić. Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem pudrem, rumem i przestudzoną kawą bez fusów (wlewać małymi porcjami). Masę wyłożyć na ciasto i przy pomocy ściereczki ponownie całość zrolować. Zrolowane owinąć 1 arkuszem folii spożywczej i włożyć na 40 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów