Brokuł z curry, orzechami i parmezanem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2221
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki liści curry
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 1 duży brokuł
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Liście curry sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Brokuła umyć, osączyć z wody, pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, po czym zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego liście curry. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego ugotowanego brokuła, posypać go tartym parmezanem i tłuczonymi orzechami laskowymi. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczek.
Komentarze (0)