Brokuł z curry, orzechami i parmezanem

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2010
Brokuł z curry, orzechami i parmezanem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki liści curry
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 duży brokuł
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Liście curry sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Brokuła umyć, osączyć z wody, pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, po czym zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego liście curry. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego ugotowanego brokuła, posypać go tartym parmezanem i tłuczonymi orzechami laskowymi. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów