Zupa gryczana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1416
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej
- 4 ziemniaki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- chleb pszenny
- masło
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i przełożyć na talerz. Bulion warzywny przelać do rondla, dodać do niego pokrojoną wcześniej marchew, ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu i gotować do miękkości składników. Wtedy dodać do tego śmietanę, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i zalać wrzątkiem kaszę na talerzu. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z chlebem pszennym wysmarowanym masłem.
Komentarze (0)