Chilli con carne
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2138
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g pomidorów z puszki (bez skórki)
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz czarny
- natka jarmużu do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skory i pokroić w słomkę. Paprykę chili pozbawić nasion. Fasolę czerwoną oraz kukurydzę osaczyć z zalewy. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać kumin rzymski, oregano, mieloną, słodka paprykę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego mielone mięso oraz pokrojoną paprykę chili, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy dodać do tego pomidory z puszki, osączoną wcześniej z zalewy kukurydzę, fasolę i pokrojoną marchewkę. Całość zalać bulionem warzywnym, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przelać do miseczki. Wszystko udekorować natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)