Chilli con carne

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2138
Chilli con carne
fot. Lunatic Asylum Photostudio / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka jarmużu do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skory i pokroić w słomkę. Paprykę chili pozbawić nasion. Fasolę czerwoną oraz kukurydzę osaczyć z zalewy. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać kumin rzymski, oregano, mieloną, słodka paprykę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego mielone mięso oraz pokrojoną paprykę chili, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy dodać do tego pomidory z puszki, osączoną wcześniej z zalewy kukurydzę, fasolę i pokrojoną marchewkę. Całość zalać bulionem warzywnym, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przelać do miseczki. Wszystko udekorować natką zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów