Dango trójkolorowe
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 10115
Składniki:
- 100 ml syropu malinowego
- 30 g suszonej zielonej fasoli mung
- 3 szklanki mąki ryżowej (można zmielić ryż)
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Fasolę mung zmielić w młynku do pieprzu. Mąkę ryżową przesypać do miski, dodać do niej cukier puder i wlewać powoli wodę cały czas mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto. Następnie podzielić je na trzy równe porcje. Do pierwszej porcji wsypać zmieloną fasolę mung i ponownie wyrobić ręcznie na jednolitą masę (podczas wyrabiania można dodać kilka kropel letniej wody, aby masa nie była za sucha). Do drugiej porcji wlać syrop malinowy i także wyrobić ręcznie. Trzecią pozostawić w niezmienionym kolorze. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i gotować na parze przez 10 minut.
Komentarze (3)
Nie wiem czy to wina ze zrobilam je za duze, czy co sie z nimi stalo ale tylko "skorka" od gory jest jadalna... reszta smakuje jak maka
Polecam zrobic mniejsze i gotowac troche dluzej
Wyszły twarde kluchy i smakuje jak mąka.
Dango nie można dobrze zrobić bez tofu