Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4118
Składniki:
- Na ciasto:
- 50 dkg mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na nadzienie:
- 30 dkg kaszy gryczanej
- 35 dkg twarogu
- 3 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 3 suszone grzyby
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby umyć i ugotować w 1 l wody. Po ugotowaniu wyciągnąć i w tej samej wodzie ugotować kaszę gryczaną na półsypko. Ugotowaną kaszę odcedzić i razem z twarogiem utrzeć na jednolity farsz. Do dodać do tego pokrojone drobno grzyby. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Zeszkloną dodać do farszu razem z jajkiem, solą i pieprzem. Całość dobrze wyrobić. Farsz powinien być pikantny. Z mąki, jajka i letniej wody wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować je i wykroić okrągłe krążki filiżanką. Na krążki wyłożyć farsz, ulepić pierogi i wrzucać na gotującą się wodę. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć na talerz i okrasić tłuszczem.
Komentarze (0)