Bliny z kaszą gryczaną i wątróbką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2792
Składniki:
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 30 g mąki pszennej
- 25 g mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 l mleka
Opis przygotowania:
Kaszę opłukać pod bieżąca woda, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowaną odparować i wymieszać z masłem.
Przygotować ciasto: obie mąki przesypać do miski. Wbić do tego jajka, wlać mleko, dodać cukier oraz sól i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką wlać wyrobione ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz, po czym nałożyć na nie ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i zawinąć w rulony. Zawinięte rulony przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do cebuli dodać w wątróbkę drobiową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do blinów.
Do całości dodać śmietanę kremówkę i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: obie mąki przesypać do miski. Wbić do tego jajka, wlać mleko, dodać cukier oraz sól i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką wlać wyrobione ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz, po czym nałożyć na nie ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i zawinąć w rulony. Zawinięte rulony przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do cebuli dodać w wątróbkę drobiową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do blinów.
Do całości dodać śmietanę kremówkę i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Komentarze (0)