Kasza gryczana z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1446
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej
- 250 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego jałowca
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować, wsypać do niej mielony kminek, jałowiec i dobrze wymieszać. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni, po czym ściągnąć go z patelni i wymieszać z kaszą. Całość przełożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)