Kasza gryczana z rodzynkami, pestkami dyni i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1414
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej białej
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z nadmiaru wody. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej rodzynki, pestki dyni i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową i smażyć do chwili, aż szpinak się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z odparowaną kaszą i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)