Kasza gryczana z rodzynkami, pestkami dyni i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1414
Kasza gryczana z rodzynkami, pestkami dyni i szpinakiem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej białej
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z nadmiaru wody. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej rodzynki, pestki dyni i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową i smażyć do chwili, aż szpinak się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z odparowaną kaszą i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów